Nieuws

Hannelore: “Zijn de kinderen en jongeren in ons onderwijs wel een prioriteit voor deze Vlaamse regering?”

Ronny Wolfcarius

Wednesday 01

June 2022 14:00

→ Kwaliteitsvol onderwijs is voor ieder kind de beste garantie op een mooie toekomst. En toch stijgt het lerarentekort elke dag. Hannelore Goeman trekt opnieuw aan de alarmbel. Lees meer ▼

→ Verkeersslachtoffers in een zone 30 hebben 4 keer meer kans op overleven dan in een zone 50. Annick Lambrecht pleit dan ook voor een algemene zone 30 in de bebouwde kom, behalve waar afgescheiden fiets- en voetpaden zijn: “3 op de 4 voetgangers die in 2021 stierven in een dodelijk ongeval, kwamen om het leven binnen de bebouwde kom. Hoeveel slachtoffers moeten nog vallen voor de Vlaamse regering ingrijpt?” Lees meer ▼

 • Hannelore: “Alle alarmbellen staan al jaren op rood. De Vlaamse regering moet nù het lerarentekort aanpakken”

  “Ik maak mij veel zorgen over ons onderwijs”, begint Vlaams parlementslid Hannelore Goeman. “Het kan toch niet dat de Vlaamse regering de verhalen niet hoort? Van kinderen die al sinds september geen leerkracht wiskunde of Nederlands meer hebben. Die uren met 100 in de studie zitten of die al om 14u30 naar huis mogen omdat er niemand is om voor de klas te staan.”

  Het probleem in het Vlaamse onderwijs is een probleem van ons allemaal. “Wij hebben geen olie, geen gas. Wij zijn een kenniseconomie. Kennis is onze grondstof. Goed onderwijs is dus essentieel voor onze welvaart. Onze kinderen zijn onze toekomst. De Vlaamse regering is aan het smossen met talent”, zegt Hannelore.

  Kwaliteitsvol onderwijs is voor ieder kind de beste garantie op een mooie toekomst. En toch wordt het lerarentekort elke dag groter.
  Te hoge werkdruk bij leerkrachten

  Kwaliteitsvol onderwijs is voor ieder kind de beste garantie op een mooie toekomst. En toch wordt het lerarentekort elke dag groter. Elke keer dat er een vacature blijft openstaan, neemt de druk op de leerkrachten alleen maar toe. Hannelore: “Zij moeten nóg een uurtje erbij nemen, terwijl ze amper bekomen zijn van corona.”

  Door de hoge druk, het toenemend aantal taken en de beklemmende regelneverij, haken leerkrachten ook steeds vaker en steeds sneller af. “Het is simpel: geen leerkracht, geen onderwijs. Excellerend onderwijs start bij excellerende leerkrachten. Maar vandaag blijft de leerachterstand stijgen en België gaat steeds achteruit in internationale rankings”, vervolgt Hannelore.

  LEES OOK Conner: “Wat is het probleem van de Vlaamse regering met gezonde maaltijden op school?” > 

  Investeer nù in ons onderwijs

  De Vlaamse regering voert nu centrale testen uit om het niveau van ons onderwijs te bepalen. “Ik heb geen testen nodig om te weten waar het probleem zit. Een gebrek aan sterke leerkrachten voor elke klas, dat is het probleem. Daar is nu een oplossing voor nodig. Het ontbreekt de Vlaamse regering  aan ‘sense of urgency’. Leerkrachten, experts en parlementsleden schreeuwen al jaren dat alle alarmbellen op rood staan. Wat heeft de Vlaamse regering de voorbije 10 jaar gedaan om het probleem aan te pakken? Niets. Is onderwijs wel een prioriteit voor deze Vlaamse regering?

  Onze kinderen zijn onze toekomst. De Vlaamse regering is aan het smossen met talent.

   Ik wil de minister graag wat huiswerk meegeven: zorg dat de job van leerkracht weer aantrekkelijk wordt. Zodat onze knapste koppen opnieuw in het onderwijs willen en zich niet voortdurend moeten verliezen in leerplannen en strenge regels. Investeer in ons onderwijs want onze kinderen betalen nu de prijs”, besluit Hannelore.

  (Het artikel gaat verder onder de afbeelding)

 • Annick: “Hoeveel slachtoffers moeten nog vallen voor de Vlaamse regering ingrijpt?”

  Verkeersslachtoffers in een zone 30 hebben 4 keer meer kans op overleven dan in een zone 50. En 3 op de 4 voetgangers die in 2021 stierven in een dodelijk ongeval, kwamen om het leven binnen de bebouwde kom. Dat blijkt uit een analyse van VIAS.

  Het is simpel: als we de bebouwde kom veiliger maken, kunnen we levens redden.

  “Het is simpel: als we de bebouwde kom veiliger maken, kunnen we levens redden”, begint Annick Lambrecht in het Vlaams Parlement. “De bebouwde kom is dé plaats waar mensen winkelen, waar kinderen spelen of naar school fietsen. Het moet een veilige plek zijn. Je moet bij elke verkeersregel telkens de bedenking maken wat het betekent voor een kind. Als je dat doet kom je automatisch op meer leefbare en veiligere verkeerssituaties voor iedereen. De zone 30 uitbreiden naar de volledige bebouwde kom is dan een vanzelfsprekende maatregel”

  LEES OOK Het 8-puntenplan van Vooruit voor meer verkeersveiligheid > 

  Ook de cijfers bewijzen dat het anders moet

  De Vlaamse regering grijpt niet in, terwijl de bewijzen zich opstapelen. De analyse van VIAS toont opnieuw aan dat 30 km/uur de veiligste optie is. Annick: “De Vlaamse regering schuift haar verantwoordelijkheid af op de gemeenten. Terwijl de cijfers keer op keer bewijzen dat het anders moet. 

  Vooruit gelooft in een sterke overheid die mensen beschermt. Hoeveel slachtoffers moeten nog vallen voor de Vlaamse regering ingrijpt?

  Vooruit, verkeersspecialisten en VIAS pleiten al jaren voor een algemene zone 30 waarbij 50 km/uur kan als de verkeersveiligheid het toelaat. De Vlaamse regering heeft daarvoor alle kaarten in handen, maar ze kiest ervoor om niets te doen. Vooruit gelooft in een sterke overheid die mensen beschermt. Hoeveel slachtoffers moeten nog vallen voor de Vlaamse regering ingrijpt?”, besluit Annick.  


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.