Nieuws

LOKAAL: GENT: Sven Taeldeman over Belgacomtoren: “Laatste 25.000 ton puin hopelijk ook via binnenvaart af te voeren…”

Team Vooruit

Tuesday 26

October 2021 12:35

Uit eerdere vragen van onze fractieleider Sven Taeldeman in de gemeenteraad bleek al dat 100.000 ton grond na de afbraak van de ‘Belgacomtoren’ (het opvallende betonnen kantoorgebouw aan Portus/Keizer Karelstraat) via binnenvaart zou kunnen worden afgevoerd. Een goeie zaak, want dat betekent: géén 15.000 vrachtwagenritten door het stadscentrum. Alleen voor de resterende 25.000 ton puin is er (nog) geen oplossing.

“Ik blijf dit dossier van nabij volgen. Die 25.000 ton puin zou eerst vakkundig moeten gebroken worden, maar de vergunning is geweigerd omdat de speciale breekinstallatie te veel lawaai maakt. Dat zou dus alsnog 3.000 vrachtwagenbewegingen kunnen betekenen.”

Bij de afvoer over het water is een van de bezorgdheden dat de schepen beschadigd zouden kunnen geraken. “Maar dat kan, volgens mijn informatie van een expert, opgevangen worden door een bepaalde manier van laden toe te passen. Schepen kunnen sowieso grotere brokstukken puin afvoeren. Dat zou dus opnieuw veiliger en leefbaarder zijn voor de omgeving. Daarom blijf ik bij de schepen van Mobiliteit aandringen op een oplossing.”

80% al opgelost dankzij aandringen door Sven…

De schepen beloofde de mogelijkheid om het puin alsnog via het water af te voeren verder te onderzoeken. “Ik hoop echt dat het lukt. In mei 2021 zou álles nog met vrachtwagens worden afgevoerd. Door mijn aandringen is er al een oplossing via het water voor 80% van het materiaal. Als die 20% niét via het water kan, dan moéten er extra veiligheids- en minder-hindermaatregelen komen. Ik blijf het opvolgen.”

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant