Nieuws

LOKAAL: GENT – Stad Gent helpt dodehoekongevallen voorkomen: stickers én camera voor alle grote voertuigen

Vooruit Gent

Tuesday 14

December 2021 21:16

Sven Taeldeman, onze fractieleider in de gemeenteraad, maakt zich zorgen om het feit dat dodehoekongevallen blíjven voorkomen. Hij vroeg daarom aan Annelies Storms, onze schepen van Facility Management, welke initiatieven de Stad Gent al nam en wat er nog op de planning staat. “Bij dodehoekongevallen zijn de slachtoffers heel vaak zwakke weggebruikers - fietsers en voetgangers dus. Jaarlijks gebeuren er zo’n 50 dodehoek-gerelateerde ongevallen in Gent, waarvan de helft zware gevolgen heeft. De Stad Gent heeft veel vrachtwagenchauffeurs in dienst, vandaar mijn vraag.”

Annelies antwoordde dat het Departement Facility Management continu actief naar oplossingen zoekt.

Stickers wijzen op gevaarlijke zones

“Er zijn twee aspecten aan het probleem. Eén: veel weggebruikers kunnen moeilijk inschatten wat een dode hoek voor een vrachtwagen is. Daarom moeten we de omstaanders wijzen op het gevaar. In Frankrijk werd vorig jaar een wet goedgekeurd waarbij stickers op vrachtwagens de omstaanders de gevaarlijke zones tonen. Sinds september 2021 hebben onze eigen grote voertuigen (vrachtwagens en bussen) een gelijkaardige sticker. Zo geven we het goede voorbeeld en tonen we ons engagement voor meer verkeersveiligheid.”

Alle vrachtwagens en bussen krijgen camerasysteem

Het tweede aspect is het feit dat een dode hoek een wezenlijk deel is van de constructie van grote voertuigen, wat de zichtbaarheid op de weg bemoeilijkt voor de chauffeurs. “Om onze chauffeurs meer comfort te bieden worden alle vrachtwagens en bussen uitgerust met een camerasysteem, eigenlijk een combinatie van een achteruitrijcamera met een dodehoekcamera. Dat is een zeer belangrijke stap vooruit. De Stad Gent heeft 9 bussen en 45 vrachtwagens. Een deel van die vloot had al zo’n camera, deze maand nog (december 2021) zullen álle grote voertuigen er een hebben. Daar investeren we 45.000 euro in.”

In nabije toekomst onderzoekt het Team Vloot van het Departement Facility Management de mogelijkheden om ook machines en bestelwagens van een sticker en camerasysteem te voorzien.


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant