Nieuws

LOKAAL: GENT – ‘Safer Cities-rapport Gent’: “Ongestoord kunnen gaan en staan waar je wilt moet de norm zijn”

Vooruit Lokaal

Monday 31

January 2022 11:52

GENT – ‘Safer Cities-rapport Gent’: “Ongestoord kunnen gaan en staan waar je wilt moet de norm zijn”

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, kreeg op zaterdag 29 januari 2022 het Gentse ‘Safer Cities rapport’ van Plan International uit handen van enkele jongeren. “Ongestoord kunnen gaan en staan waar je wilt, om het even wanneer: dát moet de norm zijn in onze stad. Daarom hebben we via het online platform van Plan International België tussen februari en augustus 2021 in totaal 1.035 getuigenissen van Gentenaars over seksuele intimidatie op het openbaar domein verzamelt, in het bijzonder van Gentse jongeren (m/v/x). Ze deden ook een reeks aanbevelingen en daarmee gaan we nu meteen aan de slag. We breiden onder andere de omstaandertrainingen uit naar de taxisector en het openbaar vervoer.”

Op de foto: Nathalie Dullemont, kabinetsmedewerker en ondervoorzitter van Vooruit Oost-Vlaanderen, neemt het rapport mee in ontvangst in naam van Astrid De Bruycker, verhinderd wegens coronaquarantaine…

 

91 procent van de meisjes en 28 procent van de jongens zegt al het slachtoffer te zijn geweest van seksuele intimidatie, van nafluiten en langdurig aanstaren over opmerkingen over het uiterlijk en overdreven geflirt tot ongewenste aanrakingen. Meer dan 56 procent van de gemelde incidenten gebeurt op straat, 11 procent op het openbaar vervoer en 9 procent in een bar, restaurant of concertgebouw. Meer dan 12 procent van de incidenten gebeurde op weg naar school. Slachtoffer of getuige zijn van seksuele intimidatie heeft een ernstige impact. 4 op de 10 mensen die een getuigenis plaatsten, gaven aan dat het incident een fundamentele invloed had op hun bewegingsvrijheid. Bovendien kreeg 86 procent van de slachtoffers geen hulp van omstaanders. Tot slot zou volgens de meldingen en een eerdere enquête slechts 9 procent naar de politie stappen.

“Ik roep dan ook elke Gentenaar op om onze gratis omstaandertraining te volgen, en zo krachtig en gepast te leren reageren tegen intimidatie en discriminatie. Zo verhogen we samen de dam tegen dit onaanvaardbaar gedrag. Er waren al trainingen voor stadspersoneel, horeca- en onderwijsmensen, jeugd- en sportorganisaties, en onze Flikken. Sinds januari zijn er ook gratis trainingen voor individuele Gentenaars. De eerste vijf sessies waren snel volzet, er zijn nu bijkomende sessies in maart, april, mei en juni, ook voor organisaties.”

Inschrijven kan op de website van de Stad Gent

 

Jongeren werken mee in Taskforce Grensoverschrijdend Gedrag

De groep jongeren stelt onder andere ook voor om een vast meldpunt op te richting in een uitgaansbuurt zoals de Overpoort, workshop in middelbare scholen te organiseren en jongeren bij de aanpak van het probleem te betrekken. “Dankzij het Safer Cities-project leren beleidsmensen ook het jongerenperspectief kennen” zegt Helmut (21), actief bij Plan International België. “Dat is belangrijk want uiteindelijk zij zijn het die er mee voor gaan zorgen dat wij en de volgende generaties in een veilige samenleving kunnen leven.”

Eerder kondigde Astrid al aan dat er een ‘Taskforce Grensoverschrijdend Gedrag’ komt. Daarvoor is er intussen een coördinator aangesteld. “De Taskforce zal zich over de aanbevelingen buigen en start met de samenstelling van drie werkgroepen gelinkt aan een specifieke context: ontmoetingsplaatsen voor jongeren, nachtleven en openbaar vervoer. Dat ligt ook helemaal in lijn met mijn werk als schepen van Participatie. Onze stad, én het beleid, maken we samen met de Gentenaars!”

Het volledige rapport vind je via deze link


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant