Nieuws

LOKAAL: GENT – JongSocialisten StuGent en Joris Vandenbroucke willen gokreclame uit straatbeeld

Team Vooruit

Tuesday 22

June 2021 20:32

De JongSocialisten StuGent en gemeenteraadslid Joris Vandenbroucke willen dat de Stad Gent gokreclame uit het straatbeeld weert. “Het Europees Voetbalkampioenschap wordt door de gokindustrie aangegrepen om volop reclameboodschappen te verspreiden”, zegt Luca-Lewis De Bruycker, voorzitter van JS StuGent. “Steeds meer mensen kampen met een gokverslaving die rampzalig uitpakt voor henzelf en hun omgeving. Ze krijgen zware financiële problemen en komen in een vicieuze cirkel terecht. Daarom vragen wij een verbod op gokreclame in de stad.”

 

Verbod in nieuwe overeenkomst voor reclame op stadsmeubilair?

Joris legt uit hoe dat zou kunnen. “In de overeenkomst die de Stad sluit voor het voeren van reclame staat nu: ‘Alle gevoerde reclame is niet-discriminerend, niet-politiek, niet-aanstootgevend en professioneel opgesteld. De reclame mag niet strijdig zijn met de openbare orde of de goede zeden.’ Ik heb tijdens de gemeenteraad van 22 juni gevraagd aan schepen Watteeuw (bevoegd voor Publieke ruimte en Stedenbouw) om daar aan toe te voegen dat gokreclame verboden is. In de lopende overeenkomst met reclamebureau Clear Channel (die voor de reclame op het stadsmeubilair zorgt) kan dat nog niet. In de nieuwe overeenkomst, in 2025, zou dat wél kunnen worden opgenomen. Hij heeft beloofd die vraag te bespreken in het college van burgemeester en schepenen.”

Uit onderzoek uit 2016 blijkt dat bijna een half miljoen Belgen ouder dan 18 jaar risicovol of problematisch gokgedrag vertonen. De Hoge Gezondheidsraad en de Gezinsbond pleiten voor een totaal verbod op gokreclame. Vooruit sluit zich daar bij aan en stelde in het Vlaams Parlement eerder al een volledig verbod op gokreclame bij de VRT voor.

AVS interviewde Luca-Lewis De Bruycker over het voorstel van JongSocialisten StuGent:

 

https://www.youtube.com/watch?v=qe8QXS7AqQE

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant