Nieuws

LOKAAL: GENT: ‘De SupermerKade’ officieel geopend: goedkoop winkelen én ontmoetingsplek voor de buurt

Team Vooruit

Monday 06

September 2021 13:29

De solidaire buurtwinkel ‘SupermerKade’ aan de Meulestedekaai 1 (waar vroeger Ateljee was) is al enkele maanden open maar een officiële opening moest door corona wachten tot zaterdag 4 september. “Gelukkig moesten de Meulestedenaars daar niet op wachten om te komen winkelen” zegt een trotse Rudy Coddens, schepen van Armoedebestrijding. “De SupermerKade is klein maar fijn; gezellig én met veel producten uit Gent, vaak in samenwerking met lokale handelaars. Een schoon project waarin een aantal eenvoudige maar zeer belangrijke doelstellingen samenkomen.” 

Ten eerste: er was in de wijde omgeving geen buurtwinkel, maar die was wel nodig. “Veel mensen in de buurt kunnen niét zomaar zeggen: ‘We stappen in de auto, rijden naar de Delhaize en laden daar onze kar helemaal vol’. Die mensen moeten kleine hoeveelheden kunnen kopen, dicht bij huis. Er is zelfs een boodschappendienst voor mensen die niet mobiel genoeg zijn.”

Solidariteit op ’t bovenste schap

De SupermerKade is een zogenaamde ‘solidaire buurtwinkel’ waar mensen met een laag inkomen alles kunnen kopen met korting. “Da’s al een tweede goeie zaak. Dat kan trouwens heel discreet:, pasje scannen, kortingen automatisch verrekend, betalen en weg. Tot slot: een aantal mensen doet hier werkervaring op, begeleid door ons OCMW. Het team telt (exclusief de twee coördinatoren) 16 mensen, vrijwilligers en betaalde krachten. Een ferm team is dat, maar een winkel zoals deze verdiént dat ook.”

Ook ontmoetingsplek voor de buurt: ‘Zorgt altijd voor extra dynamiek’

De SupermerKade is meer dan een winkel, het is ook een nieuwe ontmoetingsplek voor de buurtbewoners. Daar is Astrid De Bruycker, als schepen van Participatie en Buurtwerk, dan weer heel blij om. “Ik weet dat zo’n ontmoetingsplekken, in dit soort dichtbevolkte wijken, altijd voor extra dynamiek zorgen. Vrijwilligers kunnen er aan de slag (dat is hier al bewezen), de sociale contacten worden intenser, fijne plannen worden gesmeed. De mensen kunnen hier op een zeer ongedwongen manier binnenwaaien, een koffietje drinken, maar ook geholpen worden als dat nodig is, met papierwerk bijvoorbeeld. Da’s óók een manier om solidariteit te organiseren.”

De SupermerKade kreeg subsidies voor de opstart en de coördinatie van de winkel; centen uit het Sociaal Innovatiefonds voor de opleiding van werkzoekenden; en uit het Fonds voor Tijdelijke Invullingen voor de inrichting van de winkel. “Aan dit soort projecten geven we graag subsidies. Omdat je letterlijk ziet dat er iets deftigs mee uit de grond gestampt wordt. Iets dat dicht bij de mensen staat, waar ze onmiddellijk iets aan hebben.”

De SupermerKade is een proefproject voor (voorlopig) drie jaar. “We gaan dat goed opvolgen en evalueren, en aan ’t eind van de rit zien wat de toekomst brengt.”

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant