Nieuws

LOKAAL: GENT – Boosterprik tegen corona: 84.000 Gentenaars krijgen kans tegen eind januari

Vooruit Gent

Tuesday 21

December 2021 09:17

Midden december 2021 beslisten de ministers van Volksgezondheid dat ruim 3 miljoen Belgen versneld zullen worden uitgenodigd voor een boosterprik, met name al na vier in plaats van zes maanden na de tweede vaccinatie met Pfizer of Moderna. De vaccinatiecentra zullen dan ook hun capaciteit zullen moeten verhogen, wat geen eenvoudige opgave is.

Ons gemeenteraadslid Joris Vandenbroucke vroeg daarom aan Rudy Coddens, onze schepen van Gezondheid en Zorg, hoeveel Gentenaars versneld moeten worden geprikt naar aanleiding van deze beslissing. “Ik wou ook graag weten hoeveel Gentenaars in aanmerking komen voor een boosterprik, hoe het vaccinatiecentrum zal bijsturen en wat de impact is van vermoedelijke prikken voor 5- tot 11-jarigen.”

Boosterprik voor 84.000 Gentenaars in januari

Rudy antwoordde dat er nog steeds geen exacte cijfers zijn van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. “Maar we weten dat er in totaal ongeveer 162.000 Gentenaars ouder dan 18 jaar volledig gevaccineerd zijn. Daarvan zijn er bijna 53.000 reeds ‘geboosterd’. Er zijn daarnaast ook al 25.000 boosterprikken ingepland voor de komende dagen en weken. Er blijven dus ongeveer 84.000 Gentenaars over die een boosterprik moeten krijgen in januari. Elke Gentenaar die in aanmerking komt zal tegen eind januari die kans krijgen.”

Vaccinatiecentrum vaker open voor vaccineren van kinderen

Het vaccinatiecentrum zal langer en vaker open zijn, ook in weekends en in de kerstvakantie. “Heel belangrijk is dat we opschalen wanneer het nodig is. We volgen hierbij het tempo van de Gentenaars. In januari houden we dagen vrij voor het vaccineren van kinderen, bovenop de 100.000 boosterprikken. Er zijn in Gent ongeveer 20.000 5- tot 11-jarigen, maar het is nog onduidelijk hoeveel ouders zullen kiezen voor vaccinatie van hun kinderen.”

De exacte prikdagen voor kinderen liggen nog niet vast. De aanpak wordt momenteel besproken met de relevante actoren (CLB, scholen, Kind en Gezin, pediaters…). Na een eerste fase in het vaccinatiecentrum kunnen er nog extra acties volgen elders in de stad.


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant