Nieuws

LOKAAL: GENT – Astrid De Bruycker over wijlen Lukas Deweirdt: ‘Jouw licht heeft ons denken en doen beïnvloed’

Vooruit Gent

Sunday 19

December 2021 17:13

Op 19 maart 2021 overleed Luk ‘Lukas’ Deweirdt. Lukas was een rolstoelgebruiker met een groot hart die als ervaringsdeskundige de stadsdiensten adviseerde over de toegankelijkheid van gebouwen en het openbaar domein.

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, ontmoette Lukas geregeld. Tijdens de ‘award ceremony’ van de Samenlevingsprijs 2021 – waarvoor hij ook genomineerd was – op vrijdag 17 december bracht ze een prachtige postume hulde aan Lukas. Die kan u integraal lezen onder de foto:

Beste mensen, ik heb inderdaad de bijzondere eer gekregen om, hier vanavond, postuum hulde te brengen aan Luk Deweirdt (‘Lukas’ voor de vrienden) – genomineerd voor een Samenlevingsprijs, maar helaas overleden op 19 maart van dit jaar. Het is een eer, en tegelijk een moeilijke, maar wel mooie opdracht.

Lukas overleed plots; hij zou op 4 december 60 jaar geworden zijn. Wíj kenden hem vooral als lid van de Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap, en als actieve deelnemer aan onze klankbordgroep.

Ik heb hem zo vaak ook zélf ontmoet. Bij elke gelegenheid voor inspraak, of om van gedachten te wisselen, was hij er bij. Tijdens de wandeling die we organiseerden in het Citadelpark, bijvoorbeeld, met de buurtbewoners, om te horen welke suggesties we zoal moeten meenemen bij de herinrichting van het park, was hij er bij. Hij gaf er zijn visie als rolstoelgebruiker, heel praktisch, heel doelgericht – scherp van tong, maar tegelijk bedachtzaam.

Hij hield van die momenten, ook al omdat hij een bijzonder goed contact had met onze toegankelijkheidsambtenaren, in zijn rol als ervaringsdeskundige. Maar Lukas was veel méér dan dat. Pleitbezorger, jazeker. Maar ook Buffalo. Grapjas, zelfs, ondanks alles.

Ik las onlangs een heel mooi stukje tekst van Hannah Arendt, de gekende Joodse politiek filosofe – een stukje tekst dat past bij wie Lukas was, en wat hij deed:

“Zelfs in de donkerste tijden hebben we het recht een lichtpuntje te verwachten; en dat zo’n lichtpuntje niet afkomstig is van theorieën of begrippen, maar van het flikkerende en vaak zwakke licht, dat sommige mannen of vrouwen, door hun leven en werk, in wat voor omstandigheden dan ook, zullen aansteken, en over de periode laten schijnen die hun op aarde gegeven is.”

Lukas, jouw licht heeft ons denken en doen beïnvloed. Wat je deed, deed je onbaatzuchtig - voor de goede zaak, om lotgenoten te helpen. Je wordt gemist, Lukas. Door je familie, door je vrienden, door ons allemaal. Je wordt gemist, maar je bent niet vergeten. Je was een voorbeeld voor vele anderen. Merci om ons te helpen om van Gent een nog betere stad te maken.

Beste mensen, ik denk dat Lukas van ons allemaal, een warm applaus verdient…


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant