Nieuws

LOKAAL: Geen nieuwe vergunningen meer voor Fiberklaar tot waar ze nu mee bezig zijn, is afgewerkt zoals het hoort

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Thursday 27

October 2022 09:37

Halle heeft het gehad met de werkmethode van Fiberklaar en spreekt klare en kordate taal. "Fiberklaar krijgt geen nieuwe vergunningen meer om nog meer straten open te breken zolang dat waar ze met werken bezig zijn niet helemaal is afgewerkt zoals het hoort. Ook voor het plaatsen van acht cabines moet Fiberklaar voorlopig niet rekenen op een vergunning", zegt schepen van Openbare Werken Johan Servé.

Fiberklaar is sinds enkele weken in Halle gestart met het aanleggen van een glasvezelnetwerk voor supersnel internet van Proximus en enkele andere providers. Ondertussen worden er overal in Halle straten opengebroken.

Bij die werken zijn er al verschillende keren kabels en leidingen van andere nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, gas of water beschadigd, met lekken of andere problemen als gevolg. Herstellingen na de werken gebeuren niet altijd volgens de regels. Ook de misleidende informatie die mensen van Fiberklaar verspreiden stootten veel mensen tegen de borst. Telenet gaat in samenwerking met Fluvius ook nog een nieuwe kabel aanleggen.  Waar kan gaat Telenet in synergie met Proximus, om zo te vermijden later nog een nieuwe werf te moeten opstarten, maar waar dat niet kan zullen er later toch nog werken uitgevoerd worden. Het is echter zo dat waar werken uitgevoerd werden de komende twee jaren geen nieuwe werf mag aangemaakt worden voor dezelfde werken.

“We hebben het zo stilaan gehad met Fiberklaar”, reageert Johan Servé, schepen van Openbare Werken. “Voor alle duidelijkheid: Fiberklaar werkt niet in opdracht van de stad. Ook wij kijken ernaar. Ondertussen stellen we wel vast dat er twaalf werven tegelijk bezig zijn, die dan nog eens door verschillende aannnemers worden uitgevoerd. We hebben op de stad twee mensen vrijgemaakt om al die werven op te volgen. Elke dag worden er mails naar Fiberklaar gestuurd met zaken die niet in orde zijn en moeten aangepast worden. Maar we krijgen geen gehoor op onze opmerkingen.”

“Dus spreken we vanaf nu hardere taal”, zegt Servé. “We gaan geen nieuwe vergunningen meer afleveren om nog meer straten open te breken tot wanneer de werken waarmee ze bezig zijn afgewerkt zijn zoals het hoort. Er is enkel een uitzondering gemaakt voor de schoolomgevingen omdat hier op onze vraag de werken ingepland waren tijdens de herfstvakantie om de hinder te beperken. We treden vooral hard op voor de veiligheid die door het grote aantal werven moeilijk kan gegarandeerd worden.”

Op de gemeenteraad stond ook de goedkeuring op de agenda van acht locaties waar Fiberklaar cabines kan plaatsen om zijn glasvezelnetwerk te beheren en te onderhouden. Dat punt werd dinsdagavond van de agenda gehaald omdat de stad het niet eens is met de werkwijze van Fiberklaar. “We duwen dus even op de rem”, zegt Johan Servé. “Ze zullen weer toelatingen krijgen wanneer alle voorgaande werken op een aanvaardbare manier zijn afgewerkt.”

 

 


Ga naar Bertrand Demiddeleer
Over de Auteur

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant