Nieuws

Frank zorgt voor hogere lonen en betere werkomstandigheden voor ons zorgpersoneel

Ronny Wolfcarius

Wednesday 01

June 2022 20:54

Deze regering - met socialisten - blijft investeren in onze zorg: in hogere lonen en betere werkomstandigheden voor ons zorgpersoneel. Deze week legde minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, met de sociale partners het laatste, belangrijke puzzelstuk van het sociaal akkoord dat die investeringen concreet maakt. Daarnaast komt er een premie voor gespecialiseerde verpleegkundigen. 

Alles begint bij een goede gezondheid. Dat heeft de voorbije gezondheidscrisis meer dan ooit bewezen. Investeren in onze gezondheidszorg is dan ook investeren in ons allen. 

De coronacrisis zorgde voor een enorme werklast die terechtkwam op de schouders van onze zorgverleners. Velen van hen gingen boven hun limiet, en doen dat vandaag nog altijd. Voor Vooruit is investeren in onze gezondheidszorg niet alleen noodzakelijk, maar gewoon ook een kwestie van gezond verstand. Want die investeringen dienen niet alleen het zorgpersoneel. Uiteindelijk dienen ze voor ons allemaal. 

Onze minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, legde deze week de laatste hand aan het sociaal akkoord. Dat akkoord zorgt voor hogere lonen en betere werkomstandigheden voor het federale zorgpersoneel. Ook de gespecialiseerde verpleegkundigen waarderen wij voor hun dagelijkse inzet: in woorden én daden. 

(Het artikel gaat verder onder de video.)

Sociaal akkoord afgerond

Het laatste, belangrijke puzzelstuk van het sociaal akkoord is een premie voor iedereen die in het ziekenhuis werkt.

Frank: “Behalve een structurele verhoging van de lonen, gaat dit ook over een verhoging van de jaarlijkse premie voor ons zorgpersoneel, en dat tot 400 euro voor wie voltijds werkt. De premie wordt jaarlijks in december uitbetaald. Wij gaan daar dit jaar meteen mee van start.” 

Extra budget voor gespecialiseerde verpleegkundigen

Voor gespecialiseerde verpleegkundigen - zoals in onze ziekenhuizen - voorzien wij ook een extra budget dat we investeren in loonsverhogingen, en dat vanaf 2023.
Concreet betekent dit: 2.500 euro bruto extra op jaarbasis voor de gespecialiseerde verpleegkundigen met een erkende bijzondere beroepstitel die voltijds werken in een erkende ziekenhuisdienst en 833 euro bruto extra op jaarbasis voor de gespecialiseerde verpleegkundigen met een erkende bijzondere beroepsbekwaamheid.

Blijven investeren in onze gezondheidszorg

Daarmee is het werk niet af, benadrukt Frank. “Denk maar aan het grote personeelstekort in de zorg. Het is belangrijk om nu voort te werken en het volgende hoofdstuk aan te vatten. Daarom ga ik nu al met de vakbonden en de werkgevers van de zorgsector nadenken over het volgende sociale akkoord om de uitdagingen nog beter aan te pakken, onder meer om het beroep opnieuw aantrekkelijk te maken.

Het is belangrijk om nu voort te werken en het volgende hoofdstuk aan te vatten. Daarom ga ik nu al met de vakbonden en de werkgevers van de zorgsector nadenken over het volgende sociale akkoord.

We moeten blijven investeren in onze gezondheidszorg en in ons zorgpersoneel. Dat is alvast mijn engagement en dat van Vooruit.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.