Frank: “Met de Zorgcentra na Seksueel Geweld bieden we zorg op het ritme van de slachtoffers”
Ronny Wolfcarius
Thursday 30
June 2022 10:00
Op 13 juni opende het Zorgcentrum na Seksueel Geweld in Leuven. Frank Vandenbroucke, onze minister van Volksgezondheid, steunde meteen de oprichting van deze gespecialiseerde Zorgcentra. De Zorgcentra zijn verspreid over 10 centrumsteden in België en bieden zorg op maat voor slachtoffers van seksueel geweld.
LEES OOK Met deze investeringen in onze geestelijke gezondheidszorg grijpen we sneller in >
Zorgcentra na Seksueel Geweld
De Zorgcentra voor slachtoffers van seksueel geweld zijn enorm belangrijk. “Anno 2022 zijn er helaas nog steeds heel wat slachtoffers van seksueel geweld”, reageert Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid. “Het is enorm belangrijk dat slachtoffers van acuut seksueel geweld zo snel mogelijk opgevangen worden en hulp krijgen. Niet alleen om fysiek, maar ook om psychologisch te herstellen. In de Zorgcentra na Seksueel Geweld kunnen ze hun verhaal vertellen en het trauma met gespecialiseerde hulp van artsen, verpleegkundigen en psychologen proberen verwerken.”
In de Zorgcentra na Seksueel Geweld kunnen slachtoffers hun verhaal vertellen en het trauma met gespecialiseerde hulp proberen verwerken.
Als minister van Volksgezondheid verleende Frank meteen zijn steun aan de oprichting van gespecialiseerde Zorgcentra voor slachtoffers van seksueel geweld. Ondertussen zijn 6 van de 10 Zorgcentra geopend, verspreid over verschillende centrumsteden in het hele land.
Zorg op maat
Met een jaarlijkse investering van 11,7 miljoen euro kunnen de Zorgcentra zorg op maat bieden in een veilige en geborgen omgeving, op het ritme van de slachtoffers. Ze zijn het centrale aanspreekpunt voor slachtoffers maar ook voor andere instanties zoals de politie, het parket en slachtofferhulp.
Frank: “In de Zorgcentra na Seksueel Geweld krijgen slachtoffers alle ondersteuning die ze nodig hebben. Het Zorgcentrum is laagdrempelig, de zorg is gratis en deze plek is 24 op 24 en 7 op 7 toegankelijk voor slachtoffers via telefoon, mail, aanmelding in persoon, via hulpdiensten of via de politie. Zo bieden we de juiste zorg op een laagdrempelige en toegankelijke manier en met respect voor elk individu.”
In de Zorgcentra na Seksueel Geweld krijgen slachtoffers alle ondersteuning die ze nodig hebben.
Uit het recente rapport van de Zorgcentra na Seksueel Geweld blijkt dat einde 2021, al 4943 slachtoffers de weg vonden naar de Zorgcentra. Een derde van de slachtoffers (30%) dat zich aanmeldde is minderjarig. De meerderheid van de slachtoffers is vrouw (89%), maar ook mannen (8%) en transgenders (2%) meldden zich aan.
Alle zorg en hulp onder 1 dak
De Zorgcentra bieden verschillende types zorg aan op één gecentraliseerde plaats. Een arts en forensisch verpleegkundige verzorgen de verwondingen en letsels van slachtoffers. Als het om minderjarigen gaat, wordt een multidisciplinair team ingeschakeld. Daarnaast gebeurt een forensisch onderzoek om sporen van de dader en bewijsmateriaal te verzamelen. Tot slot krijgen slachtoffers in de Zorgcentra psychologische hulp en ondersteuning.
Ook Vooruit-burgemeester Mohamed Ridouani was aanwezig bij de opening van het Zorgcentrum in Leuven en onderstreept het belang van de Zorgcentra: “Het is belangrijk dat slachtoffers van seksueel geweld zo snel mogelijk gespecialiseerde lichamelijke en psychologische zorg krijgen. In het Leuvense Zorgcentrum gebeurt dat in een veilige en vertrouwelijke omgeving. Het centrum op de campus van UZ Gasthuisberg is dag en nacht bereikbaar en werkt samen met de politie en het parket van Leuven.”
In de Zorgcentra na Seksueel Geweld bieden we de juiste zorg op een laagdrempelige en toegankelijke manier.
Frank: “De Zorgcentra bieden inderdaad niet alleen medische ondersteuning. Slachtoffers van seksueel geweld kunnen hier ook meteen een klacht neerleggen bij de politie. 2 op 3 slachtoffers ofwel 63% besliste meteen om klacht neer te leggen tijdens hun eerste aanmelding bij een Zorgcentrum. Met de Zorgcentra na Seksueel Geweld bieden we slachtoffers de best mogelijke hulp. Niet alleen in Leuven, ook in Brussel, Gent, Roeselare, Antwerpen en vele andere steden.”
Ga naar Laatste nieuws
Over de Auteur
Ronny Wolfcarius
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Freya Van den Bossche wordt nieuwe voorzitter Vlaams parlement
Team Vooruit9.12.2024
-
Dankzij Vooruit eindejaarspremie voor Vlaams zorgpersoneel
Team Vooruit9.12.2024