Nieuws

Frank: “Ik strijd elke dag opnieuw voor toegankelijke en betaalbare zorg voor iedereen”

Ronny Wolfcarius

Wednesday 01

March 2023 13:08

In tijden waarin de facturen blijven stijgen, moeten we alles op alles zetten voor betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg. Frank Vandenbroucke, onze Minister van Volksgezondheid, blijft investeren in betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen. 

 

Dag Frank, Vandaag lezen we in een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat 1 op 20 huishoudens in ons land het moeilijk heeft om uitzonderlijke zorgkosten te betalen. Hoe komt dat? 

“Het rapport van de WHO heeft betrekking op het jaar 2020. Sindsdien hebben we heel wat maatregelen genomen om onze zorg toegankelijker te maken en financiële drempels weg te werken. De best mogelijke gezondheidszorg voor iederéén, dat is een gevecht. Ik voer die strijd voor toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg elke dag opnieuw. Het is mijn verantwoordelijkheid dat iedereen in onze samenleving toegang heeft tot de beste zorg én die ook kan betalen.”

De best mogelijke gezondheidszorg voor iederéén, dat is een gevecht. Ik voer die strijd voor toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg elke dag opnieuw.

Extra ondersteuning voor de laagste inkomens

Er werden al heel wat maatregelen genomen om betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg te garanderen. Kan je daar wat meer over vertellen? 

“Zeker en vast. De eerste maatregel die we namen, was het versterken van de maximumfactuur. De maximumfactuur beschermt gezinnen wanneer gezondheidskosten te hoog oplopen: gezinnen met een laag inkomen kunnen nooit méér betalen dan 250 euro per jaar. Dat is gemiddeld 20 euro per maand. Op die manier moet niemand een bezoek aan de dokter uitstellen omdat het te duur zou zijn. Want iederéén moet beschermd worden, maar hoe moeilijker mensen het hebben, hoe meer we hen moeten helpen. Daar blijven we heel sterk op inzetten. We investeren structureel ruim 63 miljoen euro voor de versterking van de maximumfactuur.”

Chronisch zieken hebben heel wat gezondheidskosten. Ook voor hen is die maximumfactuur dus enorm belangrijk?

“Absoluut, daarom hebben we de plafonds van de maximumfactuur ook niet verhoogd. Dat betekent heel concreet dat chronisch zieke mensen in 2023 niet geconfronteerd zullen worden met extra gezondheidskosten. Zo maken we een verschil voor 665.000 gezinnen.”

Voor 4 euro naar de huisarts

Een andere maatregel om zorg betaalbaar te maken, is het principe van de derde betaler. Daardoor betaalt de patiënt enkel het remgeld in plaats van de hele factuur voor te schieten, toch?

“Dat is juist. We hebben het nu voor alle zorgverleners mogelijk gemaakt om de derdebetalersregeling toe te passen. Huisartsen passen die regeling al massaal toe. Dat is echt goed nieuws, want mensen betalen zo enkel nog het remgeld van 4 euro of zelfs maar 1 euro bij een verhoogde tegemoetkoming. Dat maakt de stap naar de huisarts voor velen een stuk makkelijker. Maar ik wil ook kinesitherapeuten, logopedisten, tandartsen en artsen-specialisten zo ver krijgen om de derdebetalersregeling toe te passen in het belang van de patiënt. Door conventionering aan te moedigen en de ereloonsupplementen in te dijken, maken we onze gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk voor iedereen. Daar zal ik voor blijven strijden.”

Huisartsen passen de derdebetalersregeling al massaal toe. Dat is echt goed nieuws, want mensen betalen zo maar 4 euro voor een doktersbezoek. 
Je kan niet enkel naar de huisarts voor 4 euro. Ook bij de tandarts betaal je voortaan slechts 3,5 euro. Kinderen en jongeren kunnen tot hun 19 jaar zelfs gratis naar de tandarts.

“Ik vind dat heel belangrijk. Want naar de tandarts gaan is geen luxe. Daarom maken we in 2023 een bezoek aan de tandarts toegankelijker. Tot je 19 jaar kan je gratis naar de tandarts en ook tachtigplussers krijgen voortaan hun jaarlijkse controle bij de tandarts terugbetaald Zo maken we een bezoek aan de tandarts laagdrempelig voor kwetsbare mensen.”

Steeds meer mensen voor 11 euro naar de psycholoog

Heel wat mensen hebben het ook mentaal moeilijk. Hoe maak je onze geestelijke gezondheidszorg toegankelijker?

“Mentaal welzijn is een absolute prioriteit in mijn beleid. Wie hulp nodig heeft, moet hulp krijgen. Daarom vertienvoudigden we het budget voor psychische zorg, de grootste investering ooit in mentaal welzijn. Zo is de eerste sessie bij de psycholoog gratis en kost een sessie daarna slechts 4 euro of 11 euro. Maar daar blijft het niet bij. We moeten extra aandacht besteden aan kwetsbare groepen. Zij vinden moeilijker hun weg naar psychologen en orthopedagogen. Daarom werken we samen met sociale diensten, jeugddiensten en andere hulpverleners. 3.242 psychologen en orthopedagogen gaan deze samenwerking mee aan. Dat vind ik fantastisch. Zo kunnen we snel de juiste hulp bieden.”

Mentaal welzijn is een absolute prioriteit in mijn beleid. Wie hulp nodig heeft, moet hulp krijgen. Daarbij besteden we ook extra aandacht aan kwetsbare groepen.
Welke hervormingen liggen er nog op de plank?

“Het werk is natuurlijk nooit af. Ik blijf, elke dag opnieuw, strijden voor toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg. De komende maanden lanceren we nog belangrijke hervormingen, onder andere in de huisartsgeneeskunde, om voor iedereen de beste zorg te garanderen. Iedereen die mee wil strijden voor betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg vindt in mij een partner.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant