Nieuws

Federaal. Een aanslag op de persvrijheid en geef mensen correcte informatie over PFOS-limieten

Team Vooruit

Thursday 08

July 2021 08:57

Deze week werd ons land opgeschrikt door de aanslag op een Nederlandse misdaadjournalist. Federaal parlementslid Ben Segers kan niet anders dan vaststellen dat de War on Drugs mislukt. Zijn voorstel? Neem dealers in het vizier en niet de kleine gebruikers. Karin Jiroflée maakt zich zorgen over de vraag of ons eten dat we nu kopen, veilig is. 

 

 

  • Ben Segers: pak de dealers aan, niet de gebruikers

    Aanslagen in het drugsmilieu zijn al lang geen verrassing meer. “We zien helaas al veel langer dat de drugsmaffia steeds ruwer en meedogenlozer is geworden. Niet alleen in Nederland. Ook in Antwerpen worden buurtbewoners regelmatig opgeschrikt door kogelregens en granaten. Ook bij ons hebben nog nooit zoveel magistraten, journalisten, advocaten, politici en politiemensen bescherming gekregen omdat ze vanwege hun functie bedreigd werden door de maffia”, zegt Ben Segers

    Ben kan niet anders dan vaststellen dat The War on drugs faalt. “Het blijkt al jaren niets meer dan een slogan te zijn. Middelen werden er nooit tegenover gezet. Het gevolg: de gebruiker blijft achter met een strafblad en zonder behandeling. Maar de grote drugsbaronnen die miljoenen euro’s verdienen aan hun illegale handel blijven angst en terreur zaaien in onze steden. (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)


     

    “Ook deze week haalde de Antwerpse Burgemeester nog uit naar iedere drugsgebruiker. Ik ben blij dat deze regering eindelijk de switch maakt van een war on drugs, naar on war on dealers. Een beleid dat de druggebruiker niet steeds de schuld geeft van de gruwelijke feiten van de drugsmaffia, maar inzet op preventie, schadebeperking en begeleiding van problematische gebruikers. En een beleid dat tegelijk eindelijk een versnelling hoger schakelt in de strijd tegen georganiseerde drugsbendes en de internationale drugstrafiek.”

    In een rechtsstaat moet iedereen veilig zijn en moet iedereen zijn job kunnen doen

    Volgens Ben is het noodzakelijk een versnelling hoger te schakelen. “Advocaten moeten hun cliënten kunnen verdedigen. Onderzoekers moeten kunnen onderzoeken en journalisten hun stukken kunnen schrijven. Zonder te vrezen voor hun leven. In een rechtsstaat moet iedereen veilig zijn en moet iedereen zijn job kunnen doen.” 

    Een war on dealers. 

    Tot slot benadrukt Ben waarom Vooruit pleit voor een ‘War on dealers’. “Een war met focus op de maffia, eerder dan op de occasionele gebruiker. Dat is de strijd die we moeten voeren als we willen dat ons land echt veiliger wordt. Als we willen dat Antwerpenaren niet meer opgeschrikt worden door nachtelijke kogelregens en granaatontploffingen, als we willen dat iedereen met gerust gemoed zijn job kan doen om drugsmaffia aan banden te leggen.” 

    “Met operatie Sky wonnen we een veldslag tegen de maffia. Als we de oorlog tegen de maffia willen winnen, zullen we onze politiemensen, magistraten, journalisten beter moeten beschermen. Dan moeten we onze politiediensten versterken met middelen en mensen. Met multidisciplinaire onderzoeksteams die specifiek gericht zijn op de strijd tegen de drugsmaffia", besluit Ben. 

  • Karin Jiroflée: we moeten kunnen rekenen op correcte informatie van het FAVV

    Federaal parlementslid Karin Jiroflée maakt zich ernstige zorgen over de veiligheid van het eten dat we elke dag eten. 

    Mensen moeten kunnen rekenen op correcte informatie van de overheid. Altijd
    Pas de PFOS-limieten van nu toe

    “Al weken bestaat een grote ongerustheid over de gezondheid van de mensen in Zwijndrecht. Vorige week kwam het federaal voedselveiligheidsagentschap, het FAVV, met een geruststellende boodschap: het eten is veilig, de PFOS-limieten zijn niet overschreden.  Maar, nu moeten we vaststellen dat die boodschap gebaseerd was op Europese PFOS-limieten van 13 jaar geleden.

    Dat is een eeuwigheid in de wetenschap. Nochtans heeft Europa vorig jaar een nieuw advies uitgebracht. Waarbij de PFOS-limieten honderd keer strenger worden gesteld dan 13 jaar geleden. Op basis van dat advies heeft het FAVV een spoedadvies gepubliceerd waarbij ze stellen dat deze verstrengde normen moeten worden gehanteerd bij het controleren van de veiligheid van ons voedsel.“


    Karin was dan ook verontwaardigd dat de bevoegde minister Clarinval (MR) vorige week op een bijna roekeloze manier misleidende informatie gaf: “Op die manier werd de ongerustheid bij de mensen niet weggenomen. Mensen moeten kunnen rekenen op correcte informatie van de overheid. Altijd. Al zeker wanneer het gaat om onze gezondheid en veiligheid."

    LEES MEER: In de spotlight: Karin Jiroflée >>


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant