LOKAAL: Essen.- S.O.V. / S-Plus en Vooruit: “Banken moeten de afbouw van hun fysieke dienstverlening en bankautomaten stoppen”
Helmut Jaspers
BediendeWednesday 11
May 2022 23:52
In heel wat dorpen is er het probleem van de dalende fysieke dienstverlening. Ook in Essen verdwenen de voorbije jaren verschillende lokale bankkantoren en geldautomaten. Vooruit voerde dinsdag samen met de seniorenvereniging SOV – S-Plus hierrond actie op Wildert en Essen-Hoek en wil dit probleem aankaarten en vraagt dat ook het gemeentebestuur stappen blijft ondernemen om de digitale kloof verder te dichten.
Cijfers bewijzen dat deze problematiek al enkele jaren geleden begon. Zo waren er in 2018 nog 8.235 geldautomaten in ons land, in 2020 waren er dat nog slechts 6.411. Meer dan één op de vijf geldautomaten is op twee jaar tijd dus verdwenen. Wat nog problematischer is, is de afname van het aantal bankkantoren: 6.527 in 2015 en vijf jaar later slechts 3.815. Het aantal kantoren nam dus af met 42%. Ook in de provincie Antwerpen, waar cijfers tot en met jaargang 2020 gekend zijn, daalde het aantal kantoren van 1.099 in 2015 naar 736 in 2020. Die ontwikkeling is niet naar de zin van Vooruit Essen die dit probleem voor haar gemeente wil aanpakken.
Meest nabije bankkantoor Wildert ligt op 5 km, Hoek 4,8 km en Heikant 2,5 km
“Op vijf jaar tijd sloot meer dan één op de drie bankkantoren in onze provincie”, zegt Jokke Hennekam, fractieleider van Vooruit in de gemeenteraad. “Ook in Essen kennen we deze problematiek. Zo moeten inwoners van Wildert sinds het verdwijnen van de laatste bankautomaat in de wijk meer dan vijf kilometer afleggen tot het meest nabije bankkantoor. Dat is immers gelegen in Essen-Centrum of in Kalmthout-Nieuwmoer. De meest nabije bankautomaat voor inwoners van Essen)Hoek ligt op 4,8 km, terwijl inwoners van Heikant om en bij de 2,5 km verwijderd zijn van een bankfiliaal. Banken moeten stoppen met het afbouwen van hun fysieke dienstverlening.”
Dit probleem raakt volgens Jan Dhooghe van de Socialistische Ouderlingen Vereniging (S.O.V.) – S-Plus vooral oudere mensen. “Voor een afspraak of verrichting moeten zij vaak een heel grote afstand afleggen. Zeker in landelijke gemeenten zoals Essen, waar er minder frequent openbaar vervoer is. Het verdwijnen van lokale en fysieke dienstverlening vergroot bovendien de digitale kloof. De meerderheid aan senioren is niet mee met de digitalisering en heeft moeite met thuisbankieren of online-betalen.”
Digitale uitsluiting aanpakken
Vooruit Essen gaat de problematiek nogmaals aankaarten binnen het gemeentebestuur. “De oorzaken van dit probleem liggen wellicht niet binnen de bevoegdheid van het lokaal bestuur”, zegt Jokke Hennekam. “Maar onze fractie is er niet van overtuigd dat de gemeente geen maatregelen kan nemen om de leegloop van fysieke dienstverlening te stoppen of minstens vertragen. Fysieke dienstverlening zou immers een basisrecht moeten zijn waar al onze inwoners blijvend gebruik van kunnen maken. En wanneer deze bankkantoren toch verdwijnen, moeten inwoners de kans krijgen om mee te springen op de digitale trein. De gemeente deed in het verleden al heel wat inspanningen op dat vlak. Onlangs nog vroegen we op de gemeenteraad om -nu corona eindelijk voorbij is- deze draad zeker terug op te pakken. Want de digitale kloof is en blijft groot en de voorbije covid-19 crisis bracht de digitalisering nog in een stroomversnelling. Uit de barometer van de informatiemaatschappij (FOD-Economie) blijkt dat voor bijna 40 % van de Belgen geen of slechts zwakke vaardigheden heeft en dus een risico loopt op digitale uitsluiting.
Wij willen dat iedereen mee kan en blijft kunnen in onze gemeente. Dus ook wat digitaal bankieren betreft. We gaan dan ook nogmaals vragen om op dat vlak extra inspanningen te doen en laagdrempelige opleidingen aan te bieden.
We moeten er dus sowieso voor zorgen dat we initiatieven nemen die de digitale kloof, waaronder ook elektronisch bankieren, dichten. Want, digitale basiskennis wordt op termijn immers even belangrijk als kunnen lezen en schrijven.
En daar ligt zeker een opdracht, maar ook kansen voor de gemeente.
Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur
Helmut Jaspers
BediendeDeel dit artikel met je vrienden.