Nieuws

LOKAAL: Eerste Hasseltse onderwijsbeurs is met meer dan 1000 bezoekers nu al een schot in de roos

Vooruit Hasselt

Wednesday 16

February 2022 09:59

In Vlaanderen verlaten jaarlijks heel wat leerlingen het secundaire onderwijs zonder diploma, in het jaar 2018-2019 waren er dat gemiddeld zo’n 12%. In Hasselt stelt men helaas diezelfde tendens vast. “Er is sprake van schoolmoeheid of -demotivatie en dat kan verschillende oorzaken hebben”, verklaart schepen van Onderwijs Habib El Ouakili. “Zo kan het Vlaamse schoolsysteem met de vele verplichte vakken een rol spelen in die schooluitval. Maar ook factoren als leerproblemen of pestgedrag, te weinig steun of net te veel druk vanuit de thuissituatie kunnen bijdragen aan die demotivatie. Een ander belangrijke schakel is natuurlijk ook een verkeerde school- en/of studiekeuze van leerlingen.”

Dat laatste wil de stad Hasselt nu aanpakken. “Het is belangrijk dat de leerlingen op basis van hun talent, interesse en vaardigheden een studiekeuze kunnen maken. Dat geeft de meeste garanties op een succesvolle schoolloopbaan en een verre carrière. Om leerlingen wegwijs te maken in de verschillende studiekeuzes, hebben wij de onderwijsbeurs in het leven geroepen.”  

Talentfluisteraars

Op die eerste onderwijsbeurs, die plaats vindt in de oude gevangenis, kunnen leerlingen en ouders kennis maken met de verschillende Hasseltse secundaire scholen. “Alle scholen van onze vier schoolnetten zijn er vertegenwoordigd met hun eigen stand waar leerlingen niet enkel informatie kunnen inwinnen over de verschillende studierichtingen per school, maar ook over de school zelf.” Bezoekers van de beurs krijgen daarnaast ook informatie over de modernisering van het secundaire onderwijs en kunnen er terecht bij één van de vier talentfluisteraars. El Ouakili: “Deze talentfluisteraars gaan met de leerlingen in gesprek om op zoek te gaan naar de sterktes, vaardigheden en interesses van het kind. Daarna bespreken ze de mogelijkheden zodat er een bewustere keuze kunnen maken.” Nakaarten kunnen ouders in het praatcafé, hier kunnen ze eveneens kennis maken met verschillende instanties zoals het CLB, PXL Acemdy maar ook Overkophuis en Huis van het kind.

Zaterdag trekken er maar liefst 1000 bezoekers, samen zo’n 370 gezinnen naar de UHasselt, campus Hasselt. “De beurs was in een mum van tijd volzet, wat aangeeft dat de vraag naar informatie toch groot is. Leerlingen die geen plekje konden bemachtigen, kunnen via de website een infopakket aanvragen”, besluit de schepen.

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant