Nieuws

Ben: "Het is belangrijk dat minderjarige vluchtelingen onmiddellijk worden aangemeld zodat ze niet van de radar verdwijnen"

Ronny Wolfcarius

Friday 08

April 2022 09:00

Veel Oekraïense vluchtelingen hebben bescherming nodig als ze hier toekomen. Ben Segers werkt in het federaal parlement keihard voor die bescherming. Dat is nodig, want er komen steeds meer niet-begeleide minderjarigen aan in ons land. De meeste kregen nog geen voogd toegewezen. Dat is nochtans nodig om ervoor te zorgen dat zij goed opgevolgd worden, zowel juridisch, als maatschappelijk, zodat zij de weg vinden naar school bijvoorbeeld. Ben: “Deze kinderen zijn erg kwetsbaar. Een aanmelding bij de Voogdijdienst zorgt ervoor dat geen enkel kind van de radar verdwijnt.”

Te weinig voogden voor Oekraïense kinderen zonder ouder

Intussen zijn er al meer dan 800 minderjarigen in ons land aangekomen zonder ouder. Het gaat bovendien niet enkel over Oekraïense kinderen. Zij moeten allemaal een Belgische voogd toegewezen krijgen. Die voogd staat in voor de belangen en het welzijn van het kind of de jongere. Maar die aanstelling verloopt niet vlot. Dat blijkt uit een vraag die federaal parlementslid Ben Segers in de commissie Mensenhandel stelde. 

Een campagne moet mensen warm maken en informeren

Ben: “We zien een golf van solidariteit door ons land gaan. Enorm veel Vlamingen staan klaar om Oekraïense vluchtelingen op te vangen en financieel of materieel te ondersteunen. De Voogdijdienst moet mee kunnen surfen op die golf. Met een campagne moet ze mensen warm maken en informeren. Als voogd ben je bijvoorbeeld niet verantwoordelijk voor de opvang van de minderjarige. Dat weten veel mensen niet.”

Elke Oekraïense minderjarige die zich, zonder ouder, laat registreren bij een gemeente of stad moet onmiddellijk aangemeld worden bij de Voogdijdienst. Zo zorgen we ervoor dat geen enkel kind van de radar verdwijnt.

De niet-begeleide minderjarigen zijn ook erg kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat steden en gemeenten klaarstaan en de veiligheid van deze kinderen en jongeren kunnen garanderen. 

“Elke Oekraïense minderjarige die zich, zonder ouder, laat registreren bij een gemeente of stad moet onmiddellijk aangemeld worden bij de Voogdijdienst”, vervolgt Ben. “Alleen zij kunnen nagaan wat het beste is voor deze kinderen en jongeren. En of een plaatsing via Pleegzorg nodig is. Zo zorgen we ervoor dat geen enkel kind van de radar verdwijnt.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.