Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker stelt geweldige cijfers voor: ‘Heel veel extra openbaar groen in Gent!’

Vooruit Gent

Friday 12

January 2024 11:46

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, had op dinsdagavond 9 januari 2024 een overleg met de leden van de stedelijke Adviesraad Milieu & Natuur. Hét moment om een stand van zaken te geven over het extra groen in onze stad sinds de start van de bestuursperiode, begin 2019. De cijfers zijn geweldig, er kwam héél veel groen bij de afgelopen jaren.

150 voetbalvelden extra bos

“In de periode 2019-2022 kwam er 91,7 hectare bos bij op Gents grondgebied. Da’s even groot als 150 voetbalvelden! Goed voor meer dan 154.000 bomen extra in onze stad. En nú al meer dan we gepland hadden op 6 jaar… Eind 2022 was er in totaal 1.123,93 hectare bos in Gent, om van te genieten, gratis en voor niets voor álle Gentenaars!”

85 grote wijkparken

Tegen eind 2024 zullen er 85 (!) wijkparken van meer dan 1 hectare (bijna 2 voetbalvelden groot dus) zijn in Gent. Sinds 2019 zal er 57,2 hectare bijgekomen zijn.

“50% van alle Gentenaars heeft een groot park op minder dan 400 meter van zijn huis. En we werken keihard verder om dat cijfer verder te verhogen. Onze parken zijn echt ‘de tuinen van de Gentenaars’ – een goeie zaak, want veel mensen wonen klein en hebben niet de luxe een eigen tuin te hebben. Parken zijn dé plek om elkaar te ontmoeten, voor kinderen om te spelen, of om gewoon rustig op je eentje een boek te lezen in de schaduw van een boom. Zalig!”

40 nieuwe speelzones

In de periode 2019-2023 kwamen er 40 nieuwe speelzones bij in Gent; én 22 speelzones werden vernieuwd of uitgebreid! In totaal zijn er nu 177 speelzones verspreid over heel Gent.

“We werken er ook hard aan om zoveel mogelijk speeltoestellen te installeren die ook toegankelijk zijn voor kinderen met een beperking. Je vindt er al in het Rabotpark, het Groenevalleipark, Rommelwaterpark, Park Halfweg, het Sleutelbloempark, de Vennestraat, het Makelaarspark en het Vogelenzangpark. In 2024 maken we ook het speelterrein op de Blaarmeersen toegankelijk voor iedereen. Daar kijk ik nu al naar uit!”

260 extra straattuinen

Van begin 2019 tot 1 juli 2023 werden al 260 (!) straattuinen gerealiseerd. Die worden allemaal beheerd door bewoners uit de buurt.

“Al dat groen overal in de stad, zo dichtbij, daar wordt een mens vrolijk van. Een goeie zaak voor het mentale welzijn, da’s bewezen! Als je zelf een straattuin wilt ‘adopteren’, dat kan: surf naar de website van de Stad Gent en kijk hoe je toelating kan vragen en hoe het werkt!”

 

Alle info over openbaar groen in Gent vind je op https://stad.gent/nl/groen-milieu/parken


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant