Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker ontvangt voorzitter Voetbalbond voor omstaandertraining: ‘Wat in Gent kan moet ook elders kunnen!’

Vooruit Lokaal

Tuesday 08

November 2022 14:39

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, mocht op maandagavond 7 november 2022 hoog bezoek ontvangen in de kantine van voetbalclub KVV Sint-Denijs Sport: Paul Van den Bulck, de voorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (nog maar de tweede voorzitter met migratieachtergrond in de geschiedenis van ons voetbal) en Lorin Parys, CEO van de Pro League (de vereniging van profclubs) kwamen er een omstaandertraining tegen discriminatie en haatspraak volgen.

“Onze trainingen zijn een groot succes”, zeg Astrid. “Het is pionierswerk door de Stad en IN-Gent vzw (het lokale inburgeringsagentschap voor nieuwkomers) dat wordt opgemerkt. De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken contacteerde ons eerder al, om te informeren naar wat de trainingen precies inhouden. De KAA Gent Foundation organiseert er nu ook voor de Gentse (jeugd)voetbalclubs (inclusief KAA Gent zelf), aangepast aan de specifieke voetbalcontext onder het motto ‘Iedereen anders, allemaal voetbal’. Jeugdtrainers, coaches, teambegeleiders en ouders van spelertjes leren discriminatie en racisme herkennen – en vooral: ze leren hoe ze er effectief op kunnen reageren.”

Op uitnodiging van Astrid kwamen ook Paul Van den Bulck en Lorin Parys langs. Ze waren alvast heel enthousiast. “Ik zou zeggen: laat ons samen dit Gentse goede voorbeeld uitrollen in de Jupiler Pro League en het hele amateurvoetbal in ons land. Wat in Gent kan, moet ook elders kunnen!”

Op 13 oktober nog, mocht Astrid al de 1.500ste deelnemer aan de gratis omstaandertrainingen belonen met een mand Gentse lekkernijen. De Stad heeft vijf eigen medewerkers als trainer opgeleid. Het resultaat van de trainingen zal gemeten worden in samenwerking met studenten Sociologie van de Universiteit Gent.

Ondertussen heeft ook Vlaanderen omstaandertrainingen opgenomen in zijn ‘Plan Samenleven’. Volgend jaar zullen zo’n 5.000 mensen getraind worden in 17 steden en gemeenten. De Stad Gent wordt ‘mentor’ van al die gemeenten.

 

Inschrijven voor een omstaandertraining kan nog altijd op www.stad.gent/omstaandertraining


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant