LOKAAL: Astrid De Bruycker en Rudy Coddens op opening Heilig Hartkerk: ‘Hét kloppende hart van het buurtleven’
Vooruit Gent
Monday 27
May 2024 10:04
Heuglijk moment op vrijdagmiddag 24 mei 2024 in Sint-Amandsberg: de Heilig Hartkerk werd er officieel geopend als ontmoetingscentrum voor en door de buurt. Onze schepenen Astrid De Bruycker (Participatie en Buurtwerk) en Rudy Coddens (Sociaal beleid) waren er bij en mochten ook ‘een woordeke plaçeren’ voor het talrijk opgekomen publiek.
“Het is een prachtig stukje stadsontwikkeling geworden, met nu ook de Kerk als hét kloppende hart van het buurtleven”, stak Astrid van wal. “Een geslaagd participatietraject, ook. Want het begint natuurlijk met de vraag ‘Wat willen de mensen uit de buurt?’ Een wijkanalyse, een buurtatelier, een proefopstelling op ’t plein: het zat er allemaal in. ‘We hebben hier een centrale ontmoetingsruimte nodig, en er is te weinig groen’, dat kwam altijd terug naar boven. Et voilà! De pastorij en de tuin waren er al, voor kleine ontmoetingen. Nu is er ook de Kerk, voor de grotere bijeenkomsten. Voor iederéén toegankelijk, door de helling op het plein, de lift en het aangepaste sanitair.”
Sociaal restaurant na de zomer
Rudy Coddens mocht, als schepen van Sociale beleid, al even vooruit kijken. “Naar het sociaal restaurant dat hier nog komt. In de komende maanden wordt de professionele keuken geïnstalleerd, na de zomer gaat het restaurant open. Er is in de buurt veel nood aan gezonde betaalbare maaltijden voor gezinnen met een klein maandbudget, naast initiatieven zoals de ontbijtgroep (met centen van Samen aan Zet), ’t Overeten (die maaltijden bereiden met voedseloverschotten) en de gekende ‘Grote Tafel’ (met geld van het Wijkbudget).”
Zowat alles aan het restaurant zal circulair zijn.
“Het servies: verzameld door vzw Atelier. De meubels van het restaurant: allemaal hergebruikt van elders. De kasten, de art deco-tafel, de oude stoelen uit de kantoren van Electrabel: allemaal gerestaureerd door de meubelhersteldienst van ons stedelijke Dienstenbedrijf Sociale Economie. De poefen, zetels, picknickdekentjes, vlaggetjes, enzovoort: allemaal gemaakt van hergebruikt materiaal door de afdeling Naaierij en Wasserij van ons DBSE. Goed voor het milieu, maar vooral ook: al die mensen van ons Dienstenbedrijf doen op die manier ervaring op, leren bij, worden alsmaar beter in wat ze doen, tot ze sterk genoeg zijn voor een job op de ‘gewone’ arbeidsmarkt.”
Naast de professionele keuken komt er ook een buurtkeuken. Die zal al kunnen gebruikt worden door bewoners en organisaties uit de buurt zodra het beheerssysteem klaar is.
Parken in de buurt
Tot slot: ook met het groen in de buurt komt het helemaal goed, meldde Astrid (ook schepen van Openbaar groen).
“Het Bijgaardepark is er. Het Azaleapark is helemaal aangepakt, met onder andere 17 nieuwe ‘toekomstbomen’ (van die grote bomen die meer dan 100 jaar oud worden) - en komende zomer wordt de speelzone nog volledig vernieuwd. De werken aan het Wolterspark zijn vorige maand gestart. En ondertussen is ook al het voorontwerp van de herinrichting van het parkje in de Wasstraat besproken met de buurt…”
Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur
Vooruit Gent
Deel dit artikel met je vrienden.