LOKAAL: Antwerpen richt ‘no go zones’, ‘no park zones’ en ‘slow speed zones’ in voor deelsteps
Tuesday 12
July 2022 10:16
Gebruikers van de deelsteps moeten zich vanaf maandag 18 juli in Antwerpen houden aan enkele strenge regels. Er worden zones afgebakend waar ze niet welkom zijn of ze worden verplicht van traag te rijden. Antwerpen wil hiermee hinderlijke en gevaarlijke situaties met deelsteps zo veel mogelijk beperken. De technologie helpt mee, want de steps zullen zich automatisch aanpassen.
"Een goede zaak," aldus fractieleider en expert mobiliteit Hicham El Mzairh "E-steps zijn een interessante aanvulling op onze stedelijke mobiliteit, maar het gebruik ervan moet duidelijk gereguleerd worden."
(foto: Klaas De Scheirder voor HLN)
"Dankzij het wetsvoorstel van Joris Vandenbroucke zijn de federale regels strenger: e-steps verboden onder de 16 jaar, verboden op voetpaden en verboden om met 2 op één step te rijden," zegt El Mzairh. "Nu doet de stad daar nog een schep bovenop door specifieke zones af te bakenen. De handhaving gebeurt voor het grootste deel door de commerciële uitbaters zelf."
No go zones zijn gebieden waarin het gebruik van de step niet wenselijk is, onder andere in natuurdomeinen en begraafplaatsen, in het station Antwerpen Centraal en aan de ingangen van de Brabantstunnels op de Leien. De deelsteps minderen automatisch snelheid en vallen stil wanneer gebruikers deze zones binnenrijden.
No park zones zijn van toepassing in drukke gebieden of gebieden met beperkte openbare ruimte, zoals natuurdomeinen, begraafplaatsen, sportterreinen, speeltuinen, bruggen over de Ring en gebieden van de Ring. Deelsteps kunnen daar niet worden achtergelaten, tenzij in de gemarkeerde dropzones in het gebied.
Wie de step niet achterlaat op de parkeerplek voor deelsteps kan niet uitloggen en blijft de gebruiker betalen voor een sessie. Alle no go zones zijn automatisch ook no park zones.
Slow speed zones komen er in drukke gebieden of voetgangerszones, zoals de Meir en op en rond de Grote Markt. Tussen 11 en 19 uur vertraagt de deelstep automatisch naar maximum 8 kilometer per uur. Dit moet er voor zorgen dat er geen conflicten ontstaan met voetgangers.
(bron: GVA)
Meer weten over het voorstel van Joris Vandenbroucke? Lees het hier.
Ga naar
Over de Auteur
Deel dit artikel met je vrienden.