Nieuws

LOKAAL: Anne Schiettekatte krijgt eerherstel voor vervolgde heksen: ‘Tolerantie is sleutel voor warme samenleving’

Vooruit Lokaal

Tuesday 07

November 2023 16:09

De Stad Gent heeft op 7 november 2023 een gedenkplaat onthuld met de namen van in Gent vervolgde heksen, aan de Donkere Poort in het Prinsenhof. Het was ons gemeenteraadslid Anne Schiettekatte dat al in mei vorig jaar een pleidooi hield voor eerherstel voor de betrokken vrouwen én mannen, in de gemeenteraadscommissie Cultuur.

“In de periode van 1364 tot 1713 zijn in Gent minstens 44 vrouwen en 15 mannen als heks beschuldigd. Vrouwen zoals Anna Buys, Barbel Crucke, Thanne Cueninckx en Linken Dhaenens werden opgesloten, levend verbrand of gewurgd. Zij zouden seks met de duivel gehad hebben, naakt gedanst hebben bij volle maan of voorspellingen geuit hebben… maar hoogstwaarschijnlijk ging het over vrouwen die gewoon anders waren. Ze werden op een onmenselijke manier behandeld. Tijd voor eerherstel. En voor een duidelijke boodschap aan alle mensen vandáág: in Gent worden geen zondebokken meer gezocht, tolerantie en verdraagzaamheid zijn dé sleutel voor een warme samenleving.”

(foto: Nadine Van Parys, Present in Gent)

Onder de poort hingen al de namen van de Gentenaars die ten tijde van Keizer Karel (1500-1558) werden onthoofd of op de brandstapel terechtkwamen. De gedenkplaat voor de slachtoffers van heksenvervolging hangt aan de naburige muur van CAW Oost-Vlaanderen, dat al vele jaren de daklozenopvang in Gent verzorgt.

Via een QR-code op de plaat kom je meer te weten over de geschiedenis van de heksenvervolging en ontdek je enkele persoonlijke verhalen van slachtoffers. De Stad heeft samen met dr. Jonas Roelens van de Universiteit Gent en historica Maartje van der Laak talrijke procesdossiers uit archieven en bibliotheken doorgenomen en deze verwerkt tot een verhaal dat meer duiding geeft bij de heksenvervolging in de Zuidelijke Nederlanden en Gent. De Stad ontwikkelde bovendien een bijbehorend lessenpakket voor middelbare scholen.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant