Nieuws

Anissa en Marieke na digitale sessie over goed en gelukkig leven: “Als je goed omringd bent, voel je je nooit arm”

Team Vooruit

Tuesday 25

May 2021 16:55

Zaterdag ging geluksexpert Dajo De Prins opnieuw met verschillende mensen in gesprek over de vraag: hoe kan de politiek ervoor zorgen dat we goed en gelukkig kunnen leven? Voor Anissa Sefsaf en Marieke Kindt is het simpel: “Je kan je talenten pas ontplooien als je basisbehoeften ingevuld zijn.”

Met de digitale sessies gooit Vooruit ramen en deuren open om de mening te horen van iedereen die positief wil meedenken over ons land. Met jullie input gaan we aan de slag om de prioriteiten te bepalen. Inschrijven is gratis, je hoeft geen lidkaart te hebben en heel wat essentiële thema’s komen aan bod.

 

Minder sociale netwerken, meer échte mensen

Vanuit haar eigen verhaal heeft Marieke Kindt heel wat ideeën over hoe het beter kan. Zo hadden haar ouders het financieel niet altijd even makkelijk. Toch groeide ze op in een warm gezin met een breed netwerk. Dat vindt ze een belangrijke voorwaarde voor een goed en gelukkig leven.

Elke dag rekenen en tellen zonder mensen om je te helpen: dat is échte armoede

“Voor elk probleem waar we op stuitten, was er wel iemand die ze kenden met kennis van zaken die kon helpen”, zegt Marieke. “Zo bleef er altijd ruimte om ons te bekommeren om anderen. Dat heeft me een solidair mens gemaakt en mijn leven verrijkt. Rekenen en tellen zonder perspectief en zonder netwerk, dat is échte armoede.”

Door de digitalisering vervangen sociale netwerken steeds meer de band met echte mensen, vindt Marieke: “Het blijft heel belangrijk zoveel mogelijk ontmoetingen te hebben. Dat kan op het gemeentehuis zijn met de lokale ambtenaar, maar evengoed in de jeugdbeweging of op de werkvloer. Zo leren we van elkaar, voel je verbonden en kunnen we met een andere bril naar onze medemens kijken.”

 

Waar je wieg staat mag je toekomst niet bepalen

Een andere voorwaarde is dat je basisbehoeften worden ingevuld, zegt een deelnemer. Ook daar kan de politiek bij helpen: “Waar je wieg staat, mag je mogelijkheden niet bepalen. Als je vrij bent om je persoonlijk te ontwikkelen, kan je de vicieuze cirkel doorbreken. Dankzij een gevulde brooddoos, een goede woning, goede kledij, onderwijs, werk…”

Om voor iedereen een goed en gelukkig leven mogelijk te maken, heeft iedereen ook een volwaardige stem nodig

Ten slotte vinden de deelnemers inspraak superbelangrijk, op alle niveaus. Thuis, in je job én maatschappelijk: “Van jongeren bijvoorbeeld weten we te weinig wat hun noden zijn. Laat ons iedereen een volwaardige stem geven, zodat meer mensen meer voor zichzelf kunnen opkomen en gehoord worden.”

Zet je op aanwezig voor de digitale sessie ‘Goed en gelukkig leven’ met Hannes Anaf op donderdag 3 juni 2021 >>

 

Klimaat, zelfontplooiing en geëngageerde politici

Anissa Sefsaf deed net als vele anderen deel aan de digitale sessie over ‘Goed en gelukkig leven’. Hoe kijkt ze daarop terug? Wat zijn volgens haar de prioriteiten? Je ontdekt het in dit filmpje.

Ga in gesprek met Hannes Anaf of Kris Verduyckt

Zin om net als vele anderen ook je gedacht te zeggen over hoe de politiek ons kan helpen gelukkig te leven? Honderden mensen gingen je al voor en ook jouw mening is belangrijk. Ga op woensdag 2 juni 2021 in gesprek met Vlaams fractievoorzitter Hannes Anaf.

Hannes kijkt erg uit naar de komende sessie waaraan hij deelneemt. “Ik ben ervan overtuigd dat dit erg waardevol is om te leren wat écht belangrijk is voor de mensen.”

Wil jij ook van je laten horen in een sessie goed en gelukkig leven?

Ga op 3 juni in gesprek met Hannes Anaf >>

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.