Nieuws

“De beste gezondheidszorg is vermijden dat we ziek worden.” Tijdens de digitale sessie bepaalden we samen de prioriteiten

Team Vooruit

Tuesday 04

May 2021 13:11

Hoe maken we van onze gezondheidszorg opnieuw de beste van de wereld? Dat was de centrale vraag op onze digitale sessie ‘Doelstellingen voor onze gezondheid’. Samen met experten Jan Bertels (kabinetschef Frank Vandenbroucke) en Carine Van de Voorde (Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg KCE) gingen we in gesprek over de prioriteiten. Wil je zelf in gesprek gaan met experts, je gedacht zeggen en mee de prioriteiten bepalen voor verschillende onderwerpen? Schrijf je dan in voor een van onze volgende digitale sessies.

Gezondheidskloof

Tijdens de digitale sessie kwamen verschillende onderwerpen aan bod. Als eerste was er de gezondheidskloof. Die brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Wist je dat de gezondheidskloof tussen hoog- en laagopgeleiden in België bij vrouwen 4,4 jaar en bij mannen 5,8 jaar bedraagt? Dat betekent dat hoogopgeleide mannen gemiddeld gezien 5,8 jaar langer leven dan laagopgeleide mannen. 

De beste en dus de meest betaalbare zorg, is zoveel mogelijk vermijden dat we ziek worden

Wat kan de overheid doen om drempels te verlagen en die kloof kleiner te maken? Verschillende oplossingen liggen op tafel, bijvoorbeeld een betere toegang tot zorg, risicofactoren vermijden of beperken en andere financieringsmodellen.

Zelf deelnemen aan een digitale sessie? Schrijf je hier in!

Mentaal welzijn

Ook mentaal welzijn vormt een belangrijk onderdeel van onze gezondheidszorg. In België heeft bijna 1 op de 10 (9,4%) inwoners een vorm van depressie. In de helft van die gevallen gaat het om een ernstige depressie (cijfers: Sciensano, 2018). Hoe pakken we dat aan? 

Ik ben bezorgd over de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg voor iedereen en de mensen die in een kwetsbare (financiële) situatie zitten in het bijzonder

Eén van de deelnemers stelt voor om een bezoek aan de psychiater of psycholoog even laagdrempelig te maken als een bezoek aan de huisarts: betaalbaar, in de buurt, zonder wachttijden en zonder taboe. Ook het kabinet van minister Frank Vandenbroucke maakt van mentaal welzijn een prioriteit, en maakt geld vrij voor geestelijke gezondheidszorg.

De input van de deelnemers gebruikt Vooruit voor het bepalen van prioriteiten en om concrete voorstellen uit te werken in de toekomst. 


Deelnemers aan het woord

Geen digitale sessie zonder inbreng van de deelnemers! Een van de deelnemers wil vooral focussen op preventie: “De beste en dus de meest betaalbare zorg, is zoveel mogelijk vermijden dat we ziek worden.” Een andere deelnemer wil meer handen aan het bed: “Verpleegkundigen kunnen bijna niet anders dan je als nummer te behandelen. Ik voel grote druk op de schouders van deze mensen en vraag me af hoe ze hun job nog kunnen volhouden.” 

LEES OOK: dankzij Vooruit: extra handen en middelen in de zorg.

Een laatste deelnemer waarschuwt voor de gevaren van armoede: “Ik ben bezorgd over de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg voor iedereen en de mensen die in een kwetsbare (financiële) situatie zitten in het bijzonder. Armoede maakt ziek, omgekeerd kan ziek worden ook arm maken.”

Prikkelt het bij jou ook door het lezen van deze reacties? Wil je werken aan een betere wereld? Denk je graag met ons mee? Dan ben je van harte welkom op onze komende digitale sessies. Schrijf je hier in. 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant